מהי אסטמה?
אסטמה היא למעשה מחלת ריאות כרונית, הנגרמת כתוצאה מהיצרות וחסימה רירית של קנה הנשימה, וגורמת להתקפי שיעול וקוצר נשימה.
הסובלים מאסטמה יאופיינו בנשימה מוגברת ומאומצת, חרחורים וצפצופים בעת הנשימה, השתנקויות ולעיתים רחוקות אף הכחלה של איזור האף והפה בעת התקף אסתמטי.
האסטמה אינה ניתנת לריפוי, אך קיימים טיפולי מנע וטיפולים לעת התקף המקלים משמעותית את חיי הלוקים בה.
מהם הגורמים לאסטמה?
האסטמה נגרמת, לרוב, מנסיבות סביבתיות, אך עשוייות להיות לה גם נסיבות גנטיות.
חולים בעלי רקע גנטי של מחלות אטופיות כמו נזלת אלרגית, נוטים לפתח אסטמה.
כמובן שקיימים "טריגרים" סביבתיים המעודדים היווצרות והחמרת התקפים אסטמתיים, כגון: חשיפה לקרדית האבק, עשן סיגריות, עובש, תרסיסים שונים, אוויר קר / יבש, וירוסים, עודף משקל, פעילות גופנית מאומצת, פריחת צמחים מסויימים וסוגי מזון שונים.
אז איך כל זה קשור לחתולים?
בדומה לאסטמה בבני אדם, גם חתולים לוקים במחלה זו, וכמו ידידיהם על שניים, גם אצל החתולים הגורמים למחלתם, מאפייני המחלה ודרכי הטיפול בה דומים מאוד.
סרטון – התקף אסטמה בחתולים – כך זה נראה:
כיצד נאבחן אסטמה בחתול?
הוטרינר יבצע כשלב ראשוני בדיקה פזיולוגית מקיפה הכוללת האזנה לבית החזה וקולות הנשימה והנשיפה.
בהעדר ממצאים חריגים בעת הבדיקה הפזיולוגית (שכן אסטמה עשוייה להופיע בהתקפים חולפים) יבצע הוטרינר צילומי רנטגן של בית החזה.
לעיתים צילומי הרנטגן שבוצעו יראו נורמטיביים לחלוטין ולא יעניק אינדיקציה לאסטמה, על כן, ילקחו בדיקות דם מלאות לאיתור תאי דם מוגברים העשויים להעיד על אלרגיה.
דגימות צואה עשויות להעניק מענה אודות הגורמים לשיעול. תולעי ריאות יגרמו לתסמינים דמויי אסטמה, על כן, יש לשלול אפשרות זו.
במקרים חריפים של המחלה, תילקח דגימה מהסימפונות לצורך תרבית, על מנת לאבחן את סוגי התאים והבקטריות המצויים בהן.
טיפ מאיתנו אליכם – אם החתול שלכם חווה התקף אסטמה, אנו ממליצים לצלם את החתול בזמן ההתקף, על מנת שתוכלו להציג זאת בפני הוטרינר ולסייע בעת ביצוע האבחון.
החתול שלי אסטמתי, איך אטפל בו?
כאמור, מחלת האסטמה איננה ניתנת לריפוי, אך ניתן לווסת אותה ולטפל בתסמיניה.
מכיוון שהאסטמה היא מחלה דלקתית כרונית, הטיפול היעיל ביותר עבורה הינו מתן סיסטמתי של סטרואידים הפועלים כנוגדי דלקת ומרחיבים בזאת את הסימפונות – משך הטיפול והמינון המדוייק יקבע על ידי הוטרינר המטפל ויהיה תחת פיקוחו.
לנוחיות הבעלים, קיים משאף מסוג "פלוטיקזון", בעל "מוליך אוויר" נוח לשימוש, במיוחד על חתולים נינוחים ורגועי מזג. החומר הפעיל נכנס ישירות לריאות בשאיפה ונספג במהירות בדרכי הנשימה.
סרטון – שימוש ביתי במשף –
במקרה הצורך ובהתאם לאבחנתו של הוטרינר, ינתן טיפול אנטיביוטי ותרופות מרחיבות סימפונות.
כמובן שלבעלים ישנה אחריות על סביבת החתול האסטמתי, על כן, נצמצם גורמים סביבתיים – נקפיד לנקות היטב את החול בארגז הצרכים של החתול, ננקה היטב את הצטברות האבק, נימנע משימוש בתרסיסים שונים בקרבת החתול ומעישון בנוכחותו. במקרה של חתול הסובל מעודף משקל, תתואם בייעוץ הוטרינר דיאטה ומזון מומלץ.
יש לשים לב!
אם החתול נמצא בהתקף קשה, ומראה סימני מצוקה כגון: אי יכולת שכיבה ומתיחת הצוואר, נשימה מאומצת מאוד בפה פתוח עם לשון בחוץ, הכחלה באיזור האף, הפה והלשון – יש לפנות באופן מיידי למרפאה הוטרינרית למתן טיפול, אשר יכלול שהיה בכלוב חמצן ומתן סטרואידים מהירי פעולה בהזרקה.
לסיכום
האסטמה היא מחלה כרונית, אשר נגרמת מנסיבות סביבתיות או גנטיות ואינה ניתנת לריפוי. התסמין הבולט בה הוא שיעול וקוצר נשימה, והטיפול בה הוא סיסטמטי על בסיס סטרואידי. חתולים יכולים לחיות חיים נורמטיביים ומלאים בצל המחלה, בהינתן טיפול תרופתי תואם ושמירה על סביבה התואמת את צרכיו.
למידע נוסף פנו אלינו מרפאת אורטו פט- מרפאה וטרינרית באר שבע.